Vedsäckar

Om du använder ved där hemma och antingen hugger stora mängder ved själv eller beställer det av någon annan, bör du överväga att använda vedsäckar för att undvika att veden torkar eller blir dålig i förtid på annat vis. En vedsäck som är tät och bra ser nämligen till att veden håller sig i exakt samma skick som när du packade ned den.

Numera behöver man inte heller hålla på och leta efter vedsäckar överallt, utan det finns faktiskt företag på nätet som skickar bra och högkvalitativa vedsäckar direkt hem till dig.

Köp vedsäckar online – beställ hos Onlydry – klicka här.

Vedsäck

Tips

Om du inte beställt hem vedsäckar via nätet tidigare rekommenderar vi att du börjar med en lite mindre order till att börja med, för att testa kvaliteten på de olika säckarna. Är du sedan nöjd kan du beställa fler säckar när du ”kvalitetstestat” dem lite.

De olika säckar som säljs kan även ha olika små finesser, så läs alltid specifikationerna noga innan köp. Vissa vedsäckar kan t.ex. ha krokar, ventilation och liknande som underlättar hanteringen av veden på olika vis.

En sprakande eld i en öppen spis eller en kakelugn är nog bland det mysigaste man kan tänka sig. det viktigaste är förstås att brasan värmer under kalla vinterkvällar, men den ger också en mysig stämning som är svår att toppa. Förr fanns det ofta både kakelugnar och andra eldstäder i de gamla husen. Då hade man ju inte de värmesystem vi har idag, utan den värme man fick från vedspisen och kakelugnarna var den enda värme man hade. Eftersom man hade stort behov av ved, och att ha den nära till hans dagligen hade man förstås både vedbod ute, och ett skåp eller en vedlår för förvaring av dagsförbrukningen av ved inomhus.

När de moderna värmepannorna och elementen kom in i husen var det tyvärr många kakelugnar och vedspisar som kastades ut eftersom man inte tyckte att man behövde dem mer. Den mysiga stämningen tänkte man förstås inte så mycket på när brasan var en nödvändighet för att överleva. När man fick ett uppvärmningssystem som inte krävde den stora arbetsinsats som vedhanteringen ändå var ville man inte hålla kvar vid vedeldningen längre. Idag, när et är en självklarhet att bo i ett varmt och ombonat hem uppskattar vi vedeldningen på ett annat sätt. med en brasa i en kamin eller öppen spis kan vi få det extra varmt är vinterkylan sänker sig, och elden har en mycket hög mysfaktor.

Installerat en ny kamin?

Har du ett hus där någon av dessa gamla klenoder finns kvar och är användbar kan du skatta dig lyckliga. För oss andra finns som tur är möjligheten att installera en ny kamin, kakelugn eller annan form av eldstad. Det blir allt vanligare att man sätter in insatser i den öppna spisen, eller en ny kamin för att kunna elda för värme och stämning. Men det finns också många som har valt en vedeldad värmepanna som den huvudsakliga värmekällan i huset för att få en så låg uppvärmningskostnad som möjligt. För även om det finns många olika uppvärmningsmetoder som är modernare och mindre arbetskrävande kostar de en del. Om du inte behöver betala allt för mycket för veden går det att sänka uppvärmningskostnaden rejält genom att elda med ved.

Oavsett vilken typ av vedeldad värmekälla du har, och hur stort ditt behov av ved är, måste du förstås kunna förvara den ved du behöver. Ett praktiskt sätt att förvara veden både vid transport och hemma är förstås de gamla hederliga säckarna. Fast dagens vedsäckar är förstås inte gamla, utan av ett betydligt modernare snitt än förr. De vedsäckar som finns idag är bra ventilerade så att den färska veden torkar snabbt. Tack vare ventilationen och utformningen är vedsäckar ett ypperligt sätt att både transportera och förvara ved.

Flytta och trava veden

När veden har fått torka i sina säckar är det lätt att transportera de färdiga säckarna med en truck, eller i en vanlig bilkärra. Tack vare att veden både kan torkas och transporteras i samma säckar spar du mycket jobb med att flytta och trava veden. Om du hanterar stora säckar med ved kan det vara bra att välja säckar som är öppningsbara i botten. Med dessa kan du lätt flytta över veden från säcken till annan förvaring bara genom att öppna säcken när den lyfts av en kran eller liknande.

Det finns vedsäckar i olika storlekar och för olika typer av förvaring. Du kan köpa vedsäckar för 40 liter ved och säckar som rymmer 1500 liter, och allt där emellan. Hus stora säckar och vilken typ du vill ha beror både på hur stora volymer ved du kommer att förvara och transportera, och naturligtvis vad du vill ha ut av dina vedsäckar.

Om du inte har en vedbod, eller ett vedställ för större mängder ved kanske du vill förvara veden permanent i säckarna och då är det förstås bra att ha säckar som rymmer tillräckligt mycket. Men, vedsäckar kan också användas som mellanled, det vill säga för förvaring inomhus innan du ska elda med den. För att veden ska brinna bra, och du ska få ut så mycket effekt som möjligt av den, behöver veden ligga inomhus minst ett dygn innan du eldar med den. Många tycker det är svårt att hitta bra förvaring inomhus, och då passar en mindre vedsäck bra. Den kan du ha i källaren vid vedpannan, eller förvara den på en lämplig plats så att du lätt kommer åt veden när den ska laddas in i kaminen eller den öppna spisen. En mindre vedsäck är lätt att flytta, och är en praktisk förvaring för mindre mängder ved.

Utbud av vedsäckar

Det största utbudet av vedsäckar hittar du här på internet. här kan du se alla säckarna samlade på ett ställe, och du får en bra överblick över sortimentet. Detta gör förstås att det blir enklare att välja just den vedsäck som passar dina krav och önskemål bäst. Här kan du också jämföra priser, för att köpa dina vedsäckar där du får dem till bästa pris.

För att det ska bli enklare att fylla på säckarna finns det också stativ att köpa. Stativ som håller upp säcken så att du lätt kan fylla den med ved, oavsett vilken metod du använder dig av.

Att elda med ved är ett bra sätt att få skön värme när det är kallt ute, och det ger, som sagt, en mysig stämning. Om du använder ved som den huvudsakliga värmekällan hemma är det förstås inte mysfaktorn som styr, och eldning i vedpannan ger förstås inget mys över huvud taget. Å andra sidan kan det finnas mycket pengar att spara med denna uppvärmningsmetod. Oavsett om du har brasved eller ved för eldning i pannan, finns det vedsäckar som passar. Köper du brasveden färdig att användas köper du den förmodligen i säck, vilket är det vanligaste när det gäller just brasved. Har du egen ved, och kanske till och med får ved över så att du kan sälja, behöver du förstås ha lämpliga säckar att torka och transportera veden i. För försäljning kan du behöva olika storlekar på säckarna, eftersom en del kunder vill ha större partier, medan andra nöjer sig med mindre.