Björkved

Därför är björkved det bästa valet om du eldar med ved där hemma
Om du använder ved för att elda och värma upp hemmet med, är björkved i regel det bästa valet av ved för de allra flesta. Det beror på att nävern i björkved tar eld mycket snabbt, vilket inte alltid är fallet med andra vedsorter. Vidare är björk ett mycket tätt trädslag, vilket gör att det brinner länge, vilket också är bra, eftersom man då inte behöver lägga till mer ved lika ofta som när man använder ett annat trädslag som ved.

Dessutom tycker många att björk är fint, och därmed även kan visas upp i t.ex. en vedkorg, vilket förvisso inte är viktigt för alla, men det är det för en del.

Köp björkved online – beställ hos Onlydry – klicka här.

Man får inte heller glömma att björk är ett av de vanligaste trädslagen i Sverige, så köper man just björkved är det i regel alltid svensk björkved man får tag på, vilket är viktigt för den som värnar om miljön och helst vill elda med något som kommer från närområdet  och inte har importerats från t.ex. utlandet.

På de flesta orter går det att få tag på björkved med lätthet, men glöm inte att man numera även kan köpa björkved och andra vedsorter via nätet, om man vill göra det riktigt lätt för sig och slippa transportera veden själv. Beställer man ved via nätet levereras den nämligen direkt hem till dig.

De flesta nätbutiker som säljer ved online har förstås björkved i sitt sortiment, eftersom det är den i särklass mest populära vedsorten i Sverige idag.

Blandved eller björkved?

En sprakande eld i en öppen spis eller en kakelugn är nog bland det mest stämningshöjande man kan tänka sig. En brasa värmer skönt under kalla vinterkvällar, men den är också en mysfaktor av stora mått. Förr fanns det vedspisar, kakelugnar och andra eldstäder i de flesta hus, eftersom de hade en viktig funktion att fylla. På den tiden var man helt beroende av en vedspis för att kunna laga mat, men den var ofta också den enda värmekällan i köket. Då fanns inte de moderna uppvärmningsmöjligheter som vi har idag, så man var helt beroende av den värme man fick från spisen och kakelugnarna.

När den moderna tekniken kom med värmepannor och element var det tyvärr många som tog bort sin vedspis och kakelugn. Idag är det guld värt om man har ett hus där dessa klenoder finns kvar och är funktionsdugliga.  Om du inte har turen att ha ett hus med en gammal eldstad, har du ändå möjlighet att få en värmande och mysig brasa genom att installera en ny kamin eller liknande. Många sätter in en kamin idag för att kunna elda för värme och stämning.

Björkved - köp online

För att kunna elda måste du förstås också ha något att elda med. Ved är nog det självklara alternativet för de flesta, men eftersom det finns många olika sorters ved, kan det vara svårt att veta vad man ska välja. Om du inte har en vedpanna som du värmer hela huset med, utan bara behöver ved till brasan är brasved i säck ett bra alternativ. Om du behöver mycket ved är det billigare att köpa större kvantiteter, men det kräver också att du har bra förvaringsmöjligheter.

Ved till kaminen

När vi talar om ved till kaminen eller spisen säger vi ofta bara brasved. Men, vad är det egentligen för ved som finns i den där säcken med brasved? Vilka träslag använder man som brasved, och vilken typ av ved är den bästa att elda med? När du ska köpa ved kan du ofta välja mellan blandved, där man alltså säljer veden utan att sortera olika träslag från varann, eller ved av specifika träslag. Det finns många olika träslag som kan användas som brasved. Men olika träslag brinner på olika sätt och det kan vara bra att sätta sig in i hur olika ved kan bete sig. Det finns en generell skillnad mellan löv- och barrträd till exempel. Generellt kan man säga att ved från lövträd, som exempelvis björk, passar bra i öppna spisar och kaminer eftersom den inte sprätter gnistor på samma sätt som barrved.

Björk är ett vanligt träslag i ved, och björkved ger mycket värme i förhållande till sin volym. Vill du ha mycket värme för pengarna kan det vara bra att välja björkved. Ved som säljs som blandved kan, i princip, innehålla vilka träslag som helst. Det kan därför vara bra att fråga vilka sorter som ingår i blandveden om du funderar på att köpa den. Även om björkved är mer värme-effektiv betyder det inte alltid att du får mest värme för pengarna om du köper ren björkved. Det beror förstås också på hur priserna ser ut.

Priserna på ved kan variera, både över tid och från försäljare till försäljare. Om björkveden kostar mycket blir det kanske mer ekonomiskt att välja den billigare blandveden, även om du måste lägga in mer ved i kaminen för att få samma värme. Rent ekonomiskt kan man alltså inte alltid rekommendera björkved framför blandved. Och eftersom blandved kan ha mycket olika innehåll är det över huvud taget svårt att ge ett generellt svar om vilket som är bäst, björkved eller blandved.

Effekt från kaminen

Det kan också vara bra att tänka på att det inte enbart är träslaget i den ved du använder som avgör hur bra effekt du får från din kamin. Det gäller också att ta hand om veden på rätt sätt och att elda rätt. För det första är det viktigt att veden du ska elda med är torr. Om du köper färdig ved, som fått torka länge, är det viktigt att förvara den på rätt sätt. Om du har veden utomhus bör den inte ligga direkt på marken, och det bör vara så luftigt som möjligt vid tak och sidor. Fuktig ved brinner sämre, avger mindre värme och är mer skadlig för miljön. Ved som du ska elda med ska inte innehålla mer än 20%  vatten.

Om du hugger veden själv är det bra att tänka på att kluven ved torkar snabbare än okluven. Om du hugger björkved ska du helst klyva den så snart som möjligt annars blir de hård och svår att klyva. Ved från tall och gran blir däremot lättare att bearbeta om den får torka lite först.  Om du förvarar veden utomhus bör den tas in i rumstemperatur ett dygn innan den ska eldas.
För att snabbt och enkelt få eld i din kamin kan du använda björknäver eller träbriketter. Placera en tändbrikett mellan två vedträn och lägg sedan tändveden däröver. Detta är ett bra sätt att snabbt få igång en värmande och mysig brasa.

Effektiv eldning

Den mest effektiva eldningen får du när förbränningen är så hög som möjligt. Du kan se på röken hur förbränningen är. Om röken är grå eller svart och har luktar är förbränningen ofullständig. Om röken är gulaktig innehåller den mycket tjära. En kompakt vit rök tyder på att veden är fuktig, men att förbränningen ändå är acceptabel. Om röken är svagt vit, eller inte syns mer än som ett värmedaller har du den allra bästa förbränningen.

Den mest fördelaktiga veden vi har här i vårt land är ved från björk, rönn, ek och syren. Vill du ha en bra ved som ger en effektiv förbränning ska du alltså välja ved av något av dessa träslag. Eftersom björk är det vanligaste träslaget i den ved som finns att köpa ligger det alltså nära till hands att rekommendera björkved. Men, om du kan köpa blandved där något, eller några av dessa träslag ingår får du också en bra brasved som ger mycket effekt i förhållande till sin volym.

Författare: