Brasved

Har du en kamin, öppen spis eller en vedeldad värmepanna behöver du förstås ved. Om du inte hugger, kapar och klyver din egen ved, kan du köpa färdig. Ved delas in i olika kategorier beroende på hur den ska användas. Om du värmer ditt hus med ved behöver du pannved, som ofta kommer i längre bitar än den brasved som i första hand är avsedd för kaminer, spisar och kakelugnar. När du ska köpa ved behöver du alltså ha koll på hur stort utrymmet för veden är i din eldstad, och välja ved därefter. Ved som säljs som brasved är anpassad för att kunna användas när man vill göra en brasa i öppna spisen eller i kakelugnen till exempel.

Många värmer huset med ved eftersom det är ett billigt alternativ. Ska du ha ved till en vedpanna kan du få den ännu billigare om du köper så kallad långved. Då köper du alltså veden i ett obearbetat skick och du får såga, klyva och torka veden själv. Det innebär förstås en hel del arbete, men för den som vill sänka sina uppvärmningskostnader maximalt är detta ett mycket bra alternativ. Har du inga maskiner för kapning och klyvning, eller inte vill lägga så mycket jobb på veden, kan du istället köpa ved som både är kapad, kluven och torkad. Denna kan köpas i säck, men om du använder mycket ved blir det billigare att köpa större kvantiteter.

Köp brasved online – beställ hos Onlydry – klicka här.

Ska du bara ha ved till brasan är dock brasved i säck ett bra alternativ. För att kunna köpa större mängder med ved behöver du ha en bra vedförvaring utomhus, eller i en vedbod, för att hålla veden torr. Och om du bara tänder en brasa då och då för stämningens skull har du förmodligen inte en så stor vedförbrukning att det är värt besväret att skaffa förvaring för en större mängd ved.

Veden vi lägger i kaminen eller spisen

Ofta säger vi bara brasved om veden vi lägger i kaminen eller spisen. Men, vad innehåller egentligen den där säcken med brasved? Vilka träslag använder man som brasved, och vilka ska man välja om man vill ha så bra effekt som möjligt av brasan?

Brasved beställ online

Det finns många olika träslag som kan användas som brasved. Olika träslag brinner på olika sätt, så för att du ska kunna köpa, eller hugga, bra ved för din eldning ger vi dig här lite information om olika typer av ved. Generellt kan man säga att ved av lövträd passar bra i öppna spisar och kaminer eftersom den inte sprätter gnistor på samma sätt som barrved.

Björk är det i särklass vanligaste träslaget som säljs som ved, både som pannved och brasved. Detta är en ved som lämpar sig bra för öppna spisen eftersom den inte sprätter gnistor och glöd ut på golvet. Björk är en bra vedsort även för annan eldning. Björkens näver är lätt att tända, och den sätter också fart på elden. Om du tittar på en brasa som innehåller björkved kan du se vackra blåaktiga flammor i elden, något som är typiskt för just björkved.

Rönn

Brasved av rönn anses vara bland den finaste veden eftersom den är mycket bränsleeffektiv, det vill säga den ger väldigt mycket värme i förhållande till sin volym. Rönnved ger bra värme och lite aska. Veden brinner lugnt och jämnt. Den avger rikligt med glöd, men utan att sprätta ut den på golvet. Ved av rönn är därför mycket lämplig för brasor i öppen spis eller kamin.
En annan brasved som passar bra både i öppen spis, kamin och kakelugn är ved från bok. Bokved brinner lugnt och den brinner länge. Den ger god värme och ger en långvarig glödbädd. Bokved är lätt både att använda och att lagra, och den ligger, tillsammans med rönnved, högst upp på listan över den finaste veden. Det kan dock vara bra att tänka på att bok är ett tungt träslag och veden behöver ligga och torka ett par år innan den används i brasan.

Lönn

Brasved av lönn brinner bra och ger en fin glödbädd. Lönnved ligger strax efter ved från bok och rönn på listan över den finaste veden, alltså listan över den ved som ger mest värme i förhållande till sin volym. Lönnved anses vara perfekt som brasved.
Asp ger en ved som är lätt att elda med, och som brinner lugnt och stadigt. Men tyvärr ger inte brasved från asp särskilt mycket värme. Asp angrips också ofta av en parasit som får veden att brinna långsamt.

Ask

Ask är ett träslag som delar andraplatsen på den där listan över den bästa, mest bränsleeffektiva, veden. Brasved av ask brinner länge och har en mycket bra värmeförmåga och den passar både till vedspis och kamin. En stor fördel med ask är att även fuktig ved kan brinna och att den ger väldigt lite aska. Nackdelen med ved av ask är att den kan vara svår att klyva.
Brasved av ek är ett utmärkt alternativ, framför allt till kaminen. Den har samma effektivitet som lönn och ask, och delar alltså andraplatsen på den omtalade listan. Ved av ek har hög kvalitet och ger en skön värme. Men, eftersom ek innehåller höga halter av garvsyra bör veden ligga och torka i ett par- tre år innan den används, för att syra inte ska förstöra rökgångarna i skorstenen. För att veden ska förbrännas krävs mycket höga temperaturer och det kan man bara få med torr ved.

Gran

Gran är ett mjukt träslag som brinner fort och ger snabb värme. Om du vill värma upp en utkyld sommarstuga, eller snabbt få igång en eld är granved perfekt. Men, gran är ett barrträd, och som alla barrträd sprätter den glöd och ska helst användas i en stängd kamin eller liknande. Granved passar bra att blanda med ved från ek, rönn och björk

Tallved

Tallved är ytterligare en vedsort som bara ska användas vid eldning med stängda luckor på värmekällan. Ved från tall brinner med ett sprakande ljud och kastar glödgnistor omkring sig. den ger bra värme men veden måste få torka ordentligt innan den används. Det är mycket svårt att få fyr på fuktig tallved.