Vedförsäljning

Vi människor har använt ved för uppvärmning sen urminnes tider, och många väljer än idag att värma sitt hus med ved, trots att det numera finns många andra värmekällor att välja på. Ofta blir det billigare att värma huset med vedeldning, så man väljer att installera en vedpanna istället för en oljepanna, till exempel. Under kalla vinterdagar är en kamin, kakelugn eller en öppen spis guld värd både för att hålla värmen och för stämningens skull. Det finns inte mycket som är mysigare än en sprakande eld i kakelugnen, till exempel. Och för dessa eldstäder är ved det självklara bränslet.

Men, för att kunna elda med ved behöver man förstås ha ved i förrådet när hösten och kylan kommer. Om man inte eldar så ofta är det förstås enklast att köpa färdig brasved, men de flesta som använder ved för att värma huset kapar och klyver sin ved själva. Vedeldning medför, med andra ord, ofta en hel del jobb.

Om du inte köper färdig ved ska veden både kapas och klyvas när du får hem den. Därefter ska den staplas så att den får ligga och torka, för att bli till bra brasved. Om du ska hantera stora mängder ved är det smart att investera i en vedkap och en vedklyv som gör jobbet betydligt enklare. Det finns också vedmaskiner som klarar både kapning och klyvning, vilket förstås underlättar hanteringen ännu mer. Har du egen skog, eller om du kommer över mycket ved på annat sätt, kan du till och med få fram så mycket ved att du kan starta vedförsäljning i lämplig skala.

Köp ved online – beställ hos Onlydry – klicka här.

Om du ändå ska kapa och klyva din egen ved, och har en maskin som gör det tunga jobbet, kan det vara en bra inkomstkälla att sälja ved till andra som inte har samma möjligheter. En extra inkomstkälla säger man ju inte nej till, och om du ändå har både råvara och redskap är det ju lätt gjort att fixa ved för försäljning. En del säljer veden i säckar, vilket kan vara passande om du säljer mindre förpackningar, till kaminer och kakelugnar. Men, om du vill sälja ved till de som använder mycket ved kan det vara bra att fundera på hur du skulle vilja ha veden levererad. Många väljer en försäljare som levererar veden staplad på pall, så att man bara har att bära in den själv. Ofta kan sättet att packa och leverera vara avgörande för var man köper sin ved.

Smidiga leveranser

Många tycker att detta är viktigare än priset, och betalar gärna lite mer för att få veden smidigt levererad. Men, det finns naturligtvis också de som vill ha så billig ved som möjligt och som gärna själva fyller sin släpkärra med ved från din vedbod. Om du funderar på att starta vedförsäljning kan det vara bra att försöka ta reda på hur dina potentiella kunder vill ha det.

vedförsäljning

Om du inte vill eller kan hugga och kapa din egen ved kan du givetvis köpa veden hos någon vedförsäljare. Det finns många som säljer kapad och kluven ved, så det är oftast inte några större problem att hitta ved. Under riktigt kalla vintrar, när man måste leda hårt, kan det ibland vara svårt att få tag på ved, eftersom lagren tar slut snabbare även hos vedförsäljarna.

Normalt sett kan du lätt komma över veden du behöver. Ofta kan du välja vilken typ av ved du vill ha. Det är vanligt med blandved, men om du föredrar björkved, till exempel, kan du köpa ved som enbart kommer från björk. Vid vedförsäljning skiljer man oftast på spisved och annan ved. Spisveden är kortare, för att den ska gå in i eldstaden på spisen. Övrig ved brukar också finnas i lite olika längder, så att du har möjlighet att köpa ved som passar ändamålet. Om du använder mycket ved är det bra att känna till att det oftast går att få riktigt bra rabatter när man köper stora volymer.

Hitta annonser om vedförsäljning

Det är alltså inga problem att köpa ved. Du kan hitta annonser om vedförsäljning både i tidningar och på nätet. Du kan köpa veden i säckar och i större partier, beroende på hur mycket ved du behöver. Om du eldar mycket, och har möjlighet att förvara några kubikmeter ved, så blir det betydligt billigare att köpa ved i stora partier än att köpa i säckar.  Tänk på att det är viktigt att veden du köper är torr. Om den inte är det måste du lagra den en längre tid, för att få den att torka, innan du kan elda med den. Om du hugger egen ved bör du göra det under vintern eller tidiga våren, så att du kan låta den ligga och torka under sommaren. Då har du bra ved till nästa säsongs eldande.

Man använder en lång rad träslag till ved, men vilken ved är egentligen bäst? Man brukar räkna in ask, björk, bok, rönn och lönn till den bästa veden. Men, även ved av gran och tall har ett högt bränslevärde. Tänk på att om du eldar med barrved ska luckan vara stängd, eftersom det uppstår gnistbildning. Torr ved av lövträd brinner betydligt lugnare och glöder längre. Vare sig du eldar med lövved eller barrved är det bra att ta in veden ett dygn innan den ska eldas, så att den får mellanlanda i rumstemperatur och torka upp.

Ved ger billig värme i jämförelse med andra bränslen, och en vedbrasa ger också en mysig stämning. Men, även om veden i sig är relativt billig kan det skilja ganska mycket i pris beroende på var du köper den. Kollar du priser i annonser kan du se att det kan variera från några hundralappar upp till en tusenlapp för samma mängd ved. Men, var uppmärksam på att en del av prisskillnaden också kan bero på hur vedförsäljaren mäter veden. Ofta säljs veden per kubikmeter i så kallat stjälpt mått. Det innebär att veden ligger huller om buller, och att vedhögen innehåller mycket luft. Om du köper en kubikmeter travad ved ligger priset högre, men en kubikmeter travad ved innehåller också betydligt mer ved än ett stjälpt mått.