Vedförråd

En brasa ger den skönaste värmen oavsett om du eldar i kaminen, värmepannan eller öppna spisen. En sprakande brasa när kvällarna börjar bli kalla och höstmörkret sänker sig är bland det mysigaste som finns. Det spelar egentligen inte någon roll var man eldar, om det är i öppna spisen, kakelugnen eller i en kamin, elden ger i alla fall både skön värme och en mysig stämning.
Det var vanligare med kakelugnar och vedeldade spisar förr, men det beror mer på att det var de enda värmekällorna än på att man ville ha en mysig stämning.

Innan det fanns värmesystem med element och värmepannor i våra hus var vedspisen och kakelugnen nödvändiga för att få lite värme i huset när kylan smög sig på. man måste elda dag och natt, och vedhanteringen tog både tid och kraft. så det är kanske inte så konstigt att så många vedspisar och kakelugnar kastades ut när man fick värmesystem som gjorde det möjligt att hålla värmen utan att behöva slita med veden. Men, några eldstäder blev kvar och den som har turen att bo i ett gammalt hus där de vackra kakelugnarna finns kvar kan skatta sig lycklig. Vi andra kanske inte har möjlighet att installera en kakelugn, men många sätter in en kamin både för att få ett välkommet värmetillskott, och för den höga mysfaktorns skull.

Vedförråd – beställ hos Hemfint – klicka här.

Förr när man värmde sina hem med vedeldade eldstäder var man förstås beroende av ett stort vedförråd där man kunde förvara den ved man behövde för vintern. Ved kan inte användas direkt när den är kapad och kluven utan måste ligga och torka länge innan man kan få en effektiv förbränning. Det betyder att man måste hugga veden vintern innan den ska användas. Det betyder också att man måste ha någonstans att förvara veden tills den kan läggas in i kakelugnen, kaminen eller vedpannan. Och så ser det naturligtvis ut även idag. Skillnaden är att många idag köper veden färdig, kapad kluven och ofta också torkad.

Även om du köper färdig ved ska den förvaras bra för att du ska få ut så mycket värme som möjligt i förhållande till vedens volym. Och då behöver du ha en vedbod eller ett vedförråd. Ett vedförråd är ett förråd där du kan förvara veden så att den skyddas från regn och fukt. Förrådet kan vara en vedbod, men det kan också vara en enklare, mer öppen förvaring.

Kamin eller vedpanna

Det spelar ingen roll om du eldar i kaminen eller om du värmer hela huset med en vedpanna, du behöver ha torr ved och någonstans att förvara den så att den håller sig torr. För att få ut så mycket värme som möjligt av veden behöver du få en bra förbränning och det kan du bara få om du eldar med torr ved.  Att veden är torr är alltså A och O när du ska elda, oavsett vilken typ av eldstad du använder. Torr ved innehåller runt 20% vatten, medan fuktig ved kan bestå av 50% vatten.  Det betyder att den fuktiga veden kräver mer än dubbelt så mycket av eldens energi för att koka bort vattnet, och det blir således betydligt mindre energi över till uppvärmningen.

Om du använder mycket ved är det betydligt mer ekonomiskt att köpa hem ved i större partier. Kanske har du möjlighet att själv hugga den ved du behöver under ett år själ. Oavsett om du köper eller hugger din ved behöver du ha bra förvaring så att veden kan hållas torr. En vedbod var den absolut vanligaste förvaringsplatsen förr då nästan alla var tvungna att hålla ett vedlager inför vintern. Men, det finns också andra typer av vedförråd som fungerar bra. Du kan, till exempel, ha ett enklare vedförråd, som ger skydd mot regn och väta. Ett vedförråd med tre väggar, till exempel, där den ena sidan är öppen, så att du lätt kommer åt veden. Det finns också många olika konstruktioner där vedförrådet består av ribbor i väggarna, så att förvaringen blir luftig, men ger skydd så att veden inte blir fuktig. Det viktigt att tänka på att veden inte ska ligga direkt på marken, om du inte har en vedbod att förvara den i.

En komplett vedbod med dörrar

Det finns inga regler eller bestämmelser för hur ett vedförråd ska se ut, utan du kan utforma det så som du vill ha det. den som är van att hantera hammare och såg kan förmodligen snickra ihop någon form av vedförråd själv. Men, om du inte kan, eller vill, bygga själv finns det många olika typer av vedförråd att köpa. Du kan själv välja om du vill köpa ett monterat och färdigt vedförråd, eller en byggsats som du enkelt monterar ihop själv. Ett vedförråd kan vara en komplett vedbod, med dörrar som du stänger och får en fullständigt skyddad förvaring till veden. Men du kan också välja ett vedförråd som har en öppen sida, eller som i stort sett bara är en konstruktion av reglar med ett tak över.

En populär typ av vedförråd fungerar som stora vedställ, där du kan stapla veden utan risk för att den ramlar. Dessa vedförråd kan placeras mot en vägg, eller fristående i trädgården där de fungerar både som vedförråd och skiljevägg på samma gång.

Det finns, med andra ord, massor av olika modeller och storlekar på vedförråd vilket ger dig möjlighet att välja ett som passar dina behov och önskemål. Vill du ha en extra praktisk lösning med vedförvaring och redskapsskjul i ett, eller kanske ett vedförråd som även kan tjäna som vägg till uteplatsen så hittar du dem i det stora utbudet av vedförråd.  

Det största utbudet hittar du här på nätet, och här kan du också jämföra priser för att hitta det billigaste vedförrådet om du inte vill lägga så mycket pengar på förvaringen. Det absolut billigaste alternativet är förstås att bygga ett vedförråd själv. Vill du snickra ihop ditt eget vedförråd hittar du både inspiration och bra beskrivningar här på nätet. Det finns massor av praktiska och flexibla konstruktioner, så att du kan bygga ett vedförråd som passar dina behov och förutsättningar.