Vedhållare

Det finns nog inte någon som inte tycker att det är mysigt att sitta vid en sprakande brasa när mörkret och kylan gör sig påminda frampå hösten. En brasa kan ju faktiskt ha hög mysfaktor när som helst på året, men när vi får kura inomhus under höst och vinter är den extra värdefull.  Och för många är faktiskt elden också nödvändig eftersom man värmer sitt hus med vedeldning i en vedpanna. Och många är vi som har installerat en kamin eller en kakelugn för att få en mysig eldstad i hemmet. För länge sedan var vedspisen och kakelugnen ett självklart inslag i alla hem. Och på den tiden såg man det inte som ett mysigt inslag, utan som en nödvändighet för att inte frysa.

När det inte fanns vattenburna värmesystem eller element i husen, var vedspisen och kakelugnen det enda sättet att få det varmt. Det krävdes att man högg och klöv sin ved för att ha tillräckligt mycket att elda med under vintern. Det var ett hårt jobb som tog mycket tid och energi, och det är kanske inte så konstigt att man slängde ut spisen och kakelugnen när de nya, moderna uppvärmningsmöjligheterna gjorde sitt intåg i svenska hem.

Köp vedhållare online – beställ hos Hemfint – klicka här.

Idag behöver vi inte längre skaffa ved för att bo varmt, men nu har vi istället upptäckt hur en eldstad kan påverka stämningen i ett hem. och med de moderna systemen har det också blivit lättare att även värma huset med ved om man vill ha ett billigt alternativ. Idag behöver man inte gå upp och lägga in ved varannan timme dygnet runt, och man kan dessutom köpa sin ved kapad och kluven om man inte vill göra jobbet själv.

Oavsett om du eldar i panna eller kamin behöver du ved, och du behöver någonstans att förvara den så att den håller sig torr och användbar. Har du stora mängder ved förvarar du den förstås på utsidan huset, kanske i en vedbod eller ett vedförråd. Men, för att du ska få ut så mycket som möjligt av veden, och få en bra förbränning som ger hög effekt i förhållande till volym, bör du helst förvara veden i rumstemperatur i åtminstone ett dygn innan du ska elda med den. Så även om du har en vedbod eller annan bra förvaring ute behöver du alltså ha något att förvara veden i inne i väntan på att den ska ge en mysigt knastrande eld. Kanske har du en traditionell vedkorg för att det ska vara så. Men, en vanlig vedkorg rymmer inte många vedträn, och den står där nog egentligen mest för syns skull. Då finns det vedhållare som är betydligt mer praktiska, och som kan vara minst lika snygga som en vedkorg.

Vedhållare, eller vedställ som de också kan kallas, finns i många olika modeller. De finns också i olika storlekar, vilket gör att du alltid kan hitta en vedhållare som passar dina behov. Vi har ju inte alla samma behov och krav, och det skiljer givetvis en hel del på behovet av vedförvaring om man eldar i en värmepanna för husets huvudsakliga uppvärmning än om man tänder en brasa i kaminen då och då.

Trender i vedförvaring

Det går naturligtvis trender även i vedförvaring och det till det allra hetaste idag hör vedhållare i metall. Dessa har raka enkla linjer och blir ett snyggt inslag i inredningen. Många tycker det är kul att kunna skapa själv, och det är en alldeles speciell känsla att använda en möbel, eller en inredningsdetalj som man gjort själv. En enkel och elegant vedhållare kan du göra själv av några armeringsjärn och en fot av trä eller betong.  Om du gör den själv kan du anpassa hållaren exakt efter ett visst utrymme, eller efter hur mycket ved du vill kunna förvara i hållaren.  Det finns kanske ett hörn eller prång i ditt hem som är svårt att möblera och som därför skulle vara en perfekt plats att förvara veden. Där kan du bygga en måttanpassad hållare, och på så sätt utnyttja hörnet på bästa sätt.

Om du inte vill, eller kan, bygga din eget hållare finns det ett stort utbud av hållare att köpa. Visserligen kan du kanske inte få en vedhållare i exakta mått för ett specifikt utrymme, men det stora utbudet ger dig goda chanser att hitta en vedhållare som passar på platsen där du vill förvara din ved. Det finns höga vedhållare som låter dig stapla veden på höjden, och på så sätt få mycket förvaring på en liten golvyta, något som är mycket värdefullt om du har ont om plats. Med en hållare kan du stapla veden snyggt, utan risk för att staplarna ska falla. En hållare ger dig en säker och praktisk vedförvaring oavsett vilken modell du väljer. Med vedhållare och en gnutta fantasi och kreativitet kan du skapa snygga inredningsdetaljer, som till exempel en hel vägg med ved om du väljer höga hållare, eller en låg vedförvaring som också kan fungera som en praktisk bänk.  

Om du vill ha ett riktigt stort utbud att välja ur rekommenderar vi att du tittar på vedhållare här på internet. Här hittar du i stort sett alla vedhållare som marknaden har att erbjuda och du får allt samlat på ett ställe.  Du har möjlighet att välja hållare som har en viss funktion, eller en som matchar inredningen i ditt hem. Här finns hållare i alla tänkbara modeller och stilar, så oavsett stil och smak kan du garanterat hitta något som faller dig i smaken. Att köpa vedhållare via nätet ger dig många fördelar. Den största fördelen är att du kan välja ur samma stora sortiment oavsett vem du är eller var du bor. Här kan du verkligen jämföra och välja, för att få den vedhållare som du tycker bäst om både då det gäller design och funktion. Det stora utbudet gör att du inte behöver välja mellan funktion och design, utan du kan hitta en vedhållare som både fungerar perfekt för dina behov och ger rummet ett lyft.