Vedbod

Kan man tänka sig något mysigare än att få sitta vid en sprakande brasa när höstmörkret sänker sig och kvällarna börjar bli kalla. Vare sig man eldar i öppna spisen, kaminen eller kakelugnen ger elden både värme och en mysig stämning som är svår att överträffa. Förr fanns det ofta både kakelugnar och andra eldstäder i husen, och de var då de värmekällor man hade att tillgå, eftersom man hade de värmesystem vi har idag, med värmepannor och element. Man var oftast helt beroende av den värme man fick från vedspisen och kakelugnarna.

På den tiden var man alltså beroende av ett stort vedförråd där man kunde torka och förvara veden tills den kunde användas. Då var det självklart att det fanns en vedbod ute till varje hus ute, och ofta hade man också ett skåp eller en vedlår inomhus för förvaring av dagsförbrukningen av ved. Tyvärr försvann både kakelugnar, vedspisar och vedbodar när värmepannor och element kom in i husen och gjorde uppvärmningen både enklare och effektivare. Men, gamla eldstäder kan givetvis ersättas av nya, och idag är det många som installerar kaminer av olika slag för att kunna elda för värme och stämning. Många väljer också en vedeldad värmepanna för att få en så låg uppvärmningskostnad som möjligt.

Köp vedbod – beställ hos Hemfint – klicka här.

Oavsett om du eldar med ved i pannan eller kaminen behöver du torr ved och någonstans att förvara den. För att få en så bra förbränning som möjligt, och kunna få ut det mesta av veden, är det bra om du kan ta in den i rumstemperatur ett dygn innan den ska eldas. Detta brukar inte handla om några större mängder ved, så det är oftast inte några problem med att hitta bra förvaring inomhus. En vedkorg eller ett vedställ kan säkert vara en bra lösning för denna ved. Om du köper hem ved i större partier, eller hugger din årsförbrukning själv, behöver du förstås bra förvaringsmöjligheter innan veden ska in och eldas. Och ska man hitta en bra förvaring för sin ved är det förstås klokt att gå tillbaka i tiden och se på hur man förvarade sin ved på den tid man var helt beroende av den energi som finns i ved. Och då kommer man fram till att en vedbod måste vara det optimala för att förvara ved på ett bra sätt.

Fin vedbod

För ved som ska ligga är det viktigt att tänka på att den inte ska ligga direkt på marken, om du inte har en vedbod att förvara den i. Har du en vedbod så har du ett förvaringsutrymme som är anpassat till vedens behov, och du kan i princip förvara veden som du vill där inne.  Det finns naturligtvis inga regler för hur en vedbod ska se ut eller vara utformad. Om du är händig, och kan hantera de vanligaste verktygen kan du kanske bygga din egen vedbod. Men, om du inte kan, eller vill, bygga själv, finns massor av vedskjul och vedbodar att köpa. Det finns vedskjul med, eller utan dörr, och det finns luftiga konstruktioner där veden ligger under tak, men där väggarna består av spjälor som släpper igenom maximalt med luft.

En färdigmonterad vedbod

Precis som när det gäller friggebodar, lekstugor och andra små enkla byggnader, kan du välja om du vill köpa en färdigmonterad vedbod, eller en byggsats som du sätter ihop själv när du fått hem den. Det finns vedbodar i trä eller metall, och många av dem kan användas som redskapsbod eller trädgårdsskjul. Om du köper en vedbod som klarar reglerna för friggebod eller attefallshus behöver du inget bygglov för att sätta upp den. Är boden större än en friggebod, alltså större än 15 kvadratmeter måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked innan du bygger. Men, de flesta klarar sig nog med en vedbod som ryms inom gränsen för friggebod, det vill säga 15 kvadratmeter. Och då är det fritt fram att bygga utan vare sig bygglov eller startbesked.

En vedbod kan vara en stängd byggnad, med dörrar. Men det fungerar också med ett skjul som har en öppen sida, och alltså inte har någon dörr. Vill du ha en stängd vedbod kan det vara klokt att välja en bod med dubbeldörrar, vilket gör det enklare både att lasta in veden och att hämta ut den ur boden. Förvarar du en hel årsförbrukning, och vedboden är fylld av ved kan det annars vara besvärligt att komma åt veden.

Kombination av redskapsbod och vedskjul

Här på nätet kan du se ett stort antal vedbodar och vedskjul som du kan välja mellan. Det finns massor av olika modeller och storlekar, och vilken du ska välja beror förstås på hur mycket ved du ska förvara, men också vilka speciella krav och önskemål just du har. Kanske vill du ha en praktisk lösning med både vedförvaring och redskapsskjul i samma byggnad och då kan du välja en bod som ha två rum, och två dörrar. Det finns också bodar som har en inbyggd ”uteplats” eller öppet utrymme under tak, sammanbyggt med själva boden. Detta kan bli en utmärkt kombination av redskapsbod och vedskjul om du tycker att det räcker att veden ligger skyddad under tak.

Det största utbudet av friggebodar och bodar hittar du, som sagt, här på nätet. Här kan du jämföra de olika bodarna för att hitta en som passar just dina behov. Du kan jämföra vedbodar och vedskjul, och du kan jämföra priser för att köpa din vedbod där du får den till det bästa priset.

Bygga en egen vedbod?

Det absolut billigaste alternativet är att bygga en egen vedbod. Det finns massor av beskrivningar här på internet som du kan använda för att bygga en vedbod enkelt och billigt. Du kan välja mellan att bygga en klassisk vedbod, ett luftigt vedskjul eller ett flexibelt skjul där taket växer med veden. Det finns många praktiska och flexibla konstruktioner, och du kan också hämta inspiration här till en helt egen vedbod som passar för dina krav och behov. Behöver du en vedbod är internet det bästa stället att leta på oavsett om du vill köpa en färdig bod, eller bygga en själv.