Vedförvaring

Det finns väl inget mysigare än en sprakande eld i en öppen spis eller en kakelugn. Inte nog med att brasan värmer under kalla vinterkvällar, den ger också en oslagbart mysig stämning. I gamla hus fanns det ofta flera kakelugnar och andra eldstäder. På den tiden hade man inte de värmesystem vi har idag, utan var oftast helt beroende av den värme man fick från vedspisen och kakelugnarna. Då hade man förstås också en vedbod ute, och ett skåp eller en vedlår för förvaring av dagsförbrukningen av ved. När värmepannor och element kom in i husen kastades tyvärr många kakelugnar och vedspisar ut, och den som har ett hus där dessa klenoder finns kvar och är användbara kan skatta sig lyckliga. Har du inte turen att ha en gammal eldstad i ditt hus, kan du givetvis installera en ny. Många sätter in insatser i den öppna spisen, eller en kamin för att kunna elda för värme och stämning. Men det finns också de som löper linan ut och låter installera en ny kakelugn.

Smart vedförvaring – beställ hos Hemfint – klicka här.

Oavsett vilken typ av vedeldad värmekälla du har behöver du förstås kunna förvara veden. För att få ut det mesta av veden är det bra om du tar in den så att den får mellanlanda, och torka, i rumstemperatur i ett dygn innan den ska eldas. Och om du ska förvara veden inne är det förstås viktigt att den kan förvaras på ett snyggt sätt. En öppen spis eller en kakelugn finns ofta placerad i vardagsrummet eller något annat sällskapsrum, och om du ska ha veden där kan den ju inte bara ligga i en hög. Har du inte en vedbod eller annat utrymme som är avsett för ved, kan det vara fint att skaffa bra vedförvaring också för den ved som förvaras ute.

Att förvara ved

Det finns förstås många sätt att förvara ved. En helt vanlig vedkorg finns i många hem, men den rymmer tyvärr inte särskilt många vedträn. Vill du ha plats för mer ved kan du använda en hylla eller lådor där du kan stapla veden på ett bra sätt. Ibland blir det smala utrymmen kvar i ett rum, där man inte får plats med en möbel och som därför inte blir utnyttjat. Ett sånt utrymme kan bli en perfekt plats att stapla veden. Då kan du utnyttja ett svårmöblerat utrymme, samtidigt som den staplade veden blir en snygg inredningsdetalj.

Om du är händig kan du kanske snickra ihop en snygg vedförvaring själv. Men, annars finns det massor av bra och praktiska förvaringsalternativ att köpa, både för inomhus och utomhus användning.

För veden ute kan du köpa olika typer av vedskjul, med eller utan dörr. Det finns vedstugor som ser ut som vilken friggebod som helst, och vedskjul med öppnare lösning där veden ligger luftigt, men skyddad under tak. Det finns även speciella ”ramar” som gör att du kan skapa din egen vedvägg, vilket är en både snygg och praktisk variant av vedförvaring. En vedvägg kan också bli en mycket snygg vedförvaring inomhus, men då kan du kanske inte använda dig av den stora ram som är avsedd för samma typ av förvaring ute. I trädgården, eller vid uteplatsen, kan du använda en vedvägg som en skärmvägg och skapa stämning och rumslighet. En vedvägg kan du ställa mot en vägg eller använda den fristående. Detta ger dig stor valfrihet, och möjlighet att använda den nödvändiga vedförvaringen till att inreda i trädgården.

Praktisk förvaring för veden

Om det allra viktigaste för dig är att du får en praktisk förvaring för veden kan en vedvagn vara något för dig. vedvagnen är praktisk både vid transport och hantering av veden, eftersom den är försedd med hjul och alltså kan flyttas också när den är fylld med ved.

Om det är förvaringen av ved inomhus som du söker en lösning på har du oerhört mycket att välja på. när vi ska förvara ved inne vill vi förstås kunna förvara den på ett snyggt sätt. Inomhus ligger fokus mer på design än ute, och det har tillverkarna också förstått. Utbudet av vedförvaringsalternativ för inomhus bruk är mycket stort och varierat.

Vilken typ av förvaring du ska välja beror både på var du ska förvara veden och hur inredningen i övrigt ser ut. Om du bara behöver förvara små mängder ved finns det många snygga vedkorgar att välja på. en vedkorg behöver inte vara i det klassiska korgmaterialet pil, utan finns i många olika varianter, som exempelvis metall eller trä. Andra varianter av förvaring för ved inomhus är vedgrytor, vedställ och vedstaplare, som finns i ett otal varianter och modeller. Oavsett vilken modell du väljer är det alltid bra att ha någon form av vedförvaring inne, eftersom torr och varm ved är lättare att tända och ger en mycket effektivare förbränning. Så det lönar sig verkligen att förvara en del av veden inomhus innan den ska användas. Och med rätt vedförvaring kan veden alltså även bli en snygg inredningsdetalj.  Ett vedställ, till exempel, hjälper dig att stapla veden på ett snyggt sätt, så att du kan låta veden ge rummet ett lyft redan innan den stopps in i kaminen eller spisen. Det finns mindre och bärbara vedställ som fungerar ungefär som en vedkorg, och det finns stora vedställ där du kan stapla ved på höjden.

För att du ska få ett så stort utbud som möjligt att välja ur rekommenderar vi att du tittar på vedställ här på nätet. Här finns ett mycket stort och varierat utbud, och du får hela sortimentet samlat på ett ställe. Här finns alla typer av vedförvaring, så oavsett om du söker förvaring för din årsförbrukning av ved utomhus, eller någonstans att förvara veden inne innan den ska eldas, kommer du att hitta din förvaring här. Här kan du välja och vraka, och du kan läsa om de olika förvaringslösningarna på respektive produktsida, för att hitta den vedförvaring som passar dig. Och om du istället vill göra din egen vedförvaring kan du få massor av inspiration här, och du får också tips och råd om hur du ska bygga den perfekta förvaringen.