Tändkuber

Att grilla är ett måste på sommaren. Många tycker nog att det inte varit sommar förrän man fått tända grillen och grilla några fina köttbitar till middagen ute i solen. Men, de flesta har nog också gått igenom den där fasen när det är svårt att få till en bra eld, och man får vänta i evigheter på att elden ska ta sig, och ge en bra grillglöd.

Men det behöver faktiskt inte vara så svårt. Med tändkuber blir det mycket enklare att tända både grillen och andra brasor. De är mycket praktiska även när du vill tända i braskaminen, öppna spisen eller i kakelugnen. Det räcker oftast med två tre kuber för att snabbt få igång elden. Tändkuber är små kuber som oftast är gjorda av trämassa och vegetabiliska oljor, men det finns också kuber av paraffin.

Tändkuber – beställ online – klicka här.

Om du eldar i en kamin, till exempel, får du ut betydligt högre effekt, och mindre slaggprodukter, om du eldar på rätt sätt. rätt förbränning ger dig så mycket värme som möjligt från veden och den är också snäll mot miljön. Om förbränningen är hög får du bara koldioxid, vattenånga och aska som slaggprodukter, vilket är besparande för miljön. Och eftersom det kostar både pengar och arbete att få ihop den ved man behöver vill man förstås få ut mesta möjliga av sin ved. För att få en så effektiv förbränning som möjligt är det viktigt att veden är torr. Torr ved innehåller cirka 20% vatten medan fuktig ved kan bestå av 50% vatten. Det går alltså åt mer än dubbelt så mycket av eldens energi till att koka bort vattnet ur fuktig ved.

Den bästa effekten av brasan

Eldar du med torr ved går denna energi direkt till den effektiva förbränningen som ger dig värme istället. För att få den bästa effekten av brasan är det viktigt att du tänder rätt och får fart på elden snabbt. Innan du lägger in den verkliga veden ska du göra en så kallad tändbrasa. Denna gör du av finhuggen ved som du staplar luftigt och korsvis. Många använder tidningspapper för att tända brasan, men det ger inte alls samma effekt. Vill du ha en effektiv brasa bör du istället använda tändkuber för att tända elden. Har du en kamin eller kakelugn är det viktigt att du låter luckorna vara öppna en stund. Luckorna ska stå lite på glänt, i så kallat startläge, och det ska de göra i cirka en kvart. Efter cirka fem minuter kommer det att brinna för fullt, men om du då stänger dörrarna kommer elden att bara pyra efter ett tag.

Det är alltså viktigt att du verkligen har luckorna/luckan på glänt under femton minuter för att få den rätta förbränningen. För att få en bra eld behövs det tre olika komponenter; brännbart ämne, syre och temperatur. I början när man tänder en brasa har både elden och skorstenen för låg temperatur och därför behövs det tillförsel av extra syre. Och detta får du alltså genom att låta luckan stå på glänt tills temperaturen där inne har blivit tillräckligt hög. Efter femton minuter kan du stänga luckan, och låta tändbrasan brinna ner till en fin glödbädd.

Beroende på vilken kamin eller spis du har

Därefter är det dags att lägga in den vanliga veden. Det rekommenderas att du lägger in cirka två kilo ved varje gång, men det beror förstås lite på vilken typ av kamin eller spis du har. Men ett enstaka vedträ är för lite. Med ett par kilo ved behöver du inte fylla på ved förrän efter ett par timmar. Varje gång du fyller på med ny ved är det viktigt att se till att du får en öppen låga. Låt luckan stå på glänt tills elden tar sig, vilket brukar ta 15-20 sekunder. Detta för att du ska ha en effektiv brasa så att du kan undvika att det bara ligger och pyr.

Du kan se på röken som kommer ur skorstenen om du eldar rätt. Vid en fullständig förbränning kommer det minimalt med rök från skorstenen. Rök som kommer ur skorstenen består av oförbrända gaser som är rika på energi. Vid rätt eldning kommer bara ljus, luktfri rök och lite ånga. Om röken är tät och svart är förbränningen inte optimal, och oftast handlar det om att elden i eldstaden inte är tillräckligt intensiv.

Detta var en liten lektion i hur man eldar på bästa sätt och tar till vara all den värdefulla energi som finns i veden. Och här har alltså tändkuber en viktig roll. Men, det är givetvis inte bara för att få en så effektiv eldning som möjligt som man använder sådana kuber.

För att snabbt och enkelt starta en brasa

Tändkuber använder man i första hand för att snabbt och enkelt starta en brasa, oavsett om man eldar i en kamin, annan eldstad eller om man vill ha fart på grillen för sommarens efterlängtade grillkvällar. Att använda tändkuber till grillen är faktiskt också en fråga om säkerhet. Det är, som de flesta vet, nästan omöjligt att få grillkol eller briketter att ta eld om man inte har något till sin hjälp. Många använde tändvätska av något slag, men med tändkuber kan du tända på ett säkrare sätt. i synnerhet om det finns barn med vid grillningen kan det vara skönt att slippa hälla brännbara vätskor på grillen.

Tändkuber innehåller oftast paraffin i fast form och förångas inte. de är därför inte bara ett säkrare alternativ än tändvätska, utan också ett alternativ som är betydligt vänligare för miljön. Dessutom avger tändkuber inga gaser som kan sätta smak som maten, som det kan göra när man tände grillen med hjälp av brännbara vätskor.

Tändkuber finns att köpa på bensinstationer och varuhus. Där du kan köpa grillbriketter och annat till grillen kan du oftast också köpa kuber. Men, utbudet är ofta inte särskilt stort i de enskilda butikerna, så om du vill kunna välja kuber ur ett stort sortiment rekommenderar vi att du tittar här på nätet. Här finns hela utbudet samlat på ett ställe, och du kan dessutom köpa tändkuber året om, vilket inte alltid är fallet på bensinstationen eller i butiken, där man ofta betraktar tändkuberna som en säsongsvara, kopplad till grillsäsongen.