Hur man eldar med ved i braskaminen

En braskamin ger både värme och mysfaktor till hemmet. Att få tända en brasa i kaminen en kall vinterkväll och sitta och njuta av värmen samtidigt som man myser vid brasan kan vara riktig lyx i vardagen. Inte så konstigt kanske att nästan en miljon villaägare har installerat en braskamin hemma. Men, för att få ut det mesta av sin braskamin gäller det förstås att elda på rätt sätt. Det är sällan så enkelt som att bara stoppa in lite ved och tända på. Exakt hur man ska elda beror på vilken typ av braskamin man har. Det gäller att följa din kamintillverkares eldningsinstruktioner, för att du ska få bästa effekt ur din kamin, och naturligtvis också för att du ska elda på ett säkert sätt. Om du inte har något instruktionshäfte, som om du till exempel har köpt en bostad där kaminen redan fanns installerad kan du ta kontakt med din skorstensfejare som kan svara på dina frågor. Han har förmodligen också information om just din braskamin.

Men, det finns några grundläggande tips för att elda på rätt sätt, som gäller för alla typer av braskaminer. Man ska, till exempel, inte elda oavbrutet i kaminen. Låt den vila lika länge som du eldar i den. Använd alltid torr ved, och anpassa den till eldstaden. Välj alltså ved som är lagom stor och grov för just din kamin. Underhåll både kamin och skorsten , sota och se till att de blir kontrollerade för att du ska kunna veta att det är säkert att elda. Använder du kaminen ofta behöver skorstenen sotas minst ett par gånger om året. Här kan kraven se lite olika ut i olika sotningsdistrikt, så du får ta reda på vilka regler som gäller där du bor. Elda helst också bara när du är hemma och har kaminen under kontroll.

För att få ut det bästa ur din kamin ska du se till att veden brinner intensivt. Det gör du genom att ha dragventilen delvis öppen när du eldar. Om du gör det reduceras föroreningarna eftersom partiklar och gaser helt enkelt brinner upp och bildar skön värme i hemmet. Det är inte luftventilen, utan vedmängden, som reglerar värmen i ett varmt hus. Drag är inte bara viktigt för att få en tillräckligt intensiv förbränning, det är också viktigt, ja till och med nödvändigt när man tänder brasan i kaminen. Vid låg temperatur vill nämligen inte syret så gärna blanda sig med molekylerna i bränslet. Men om man släpper in luft kommer den att få rökgaserna att bombarderas med syre och tändningen går lättare. Du har säkert sett att brasan tar fyr snabbare när du lämnar luckan till kaminen öppen på glänt, och det är just en effekt av ökat drag. En del hus är faktiskt så täta att man kan behöva öppna ett fönster för att få in tillräckligt med luft när man ska tända brasan.

Tända brasa

När du ska tända brasan ska du lägga in två eller tre vedträn åt gången. Lägger du bara in ett slocknar brasan alltför lätt. Detta beror på att förbränningen av ett vedträ består av tre olika stadier, och ett enda vedträ kan inte själv hålla igång sin egen process. Om du lägger in fler vedträn skapas mer luft och alla processerna hålls igång samtidigt. Resultatet är att det brinner bra och effektivt.

När vi tänder en brasa utomhus tänder vi den oftast underifrån, men många av de moderna kaminerna är , tvärtom, konstruerade för att brinna från toppen och ner. Du får stapla vedkubbar ganska tätt och tända på från toppen. Istället för att sprida sig uppåt kommer elden att brinna neråt genom att eld trillar ner och sprider sig. Med detta sätt att elda förbränns gaserna bättre och elden brinner längre. Dessutom kommer kaminen snabbt upp i driftstemperatur. Alla kaminer är dock inte gjorda för att eldas uppifrån så du får läsa instruktionerna till just din modell.

Vi är vana att det kommer en massa rök ur skorstenen om man eldar med ved. Men, tjock, kanske till och med svart, rök tyder faktiskt på att eldningen inte är optimal. Oftast beror en tjock rök på att elden i kaminen inte är tillräckligt intensiv. Rök är nämligen gaser som inte har förbränts, och vid rätt eldning ska det komma minimalt med rök ur skorstenen. Det kan alltså vara en god idé att gå ut och titta hur det ser ut från din skorsten när du eldar i kaminen. Då kan du få ett kvitto på att du eldar på rätt sätt, och i annat fall kan du se att det finns saker du bör ändra.

Kamin och skorsten

En ren kamin ger mer värme. Så är det. Därför är det bra att göra ren både kamin och skorsten minst en gång om året. Det räcker faktiskt med att det finns ett lager sot på bara någon millimeter för att värmen inte ska spridas ut via gjutjärnet utan istället ta vägen direkt ut genom skorstenen. Det kan vara bra att veta att furu ger mer sot än andra träslag, så om du eldar mycket med furu bör du göra ren kaminen oftare. Men, olika träslag skiljer sig inte bara genom att ge olika mängder sot.

De ger också olika värme. Hårda träslag, till exempel, ger mer värme än samma mängd av lättare trä. Ved av lättare träslag har ofta ett lägre kilopris. Och visst kan du elda med lättare trä, kilo för kilo ger alla träslag samma värme, men du får alltså tänka på att om du eldar med lättare ved går det åt fler vedkubbar. Viktmässigt går det alltså åt lika mycket ved, men du behöver förstås fler vedträn per kilo om träslaget är lätt. Vid slutet av eldningssäsongen och under agar som inte är så kalla är ved av lätta träslag perfekta att elda med. De ger en ren förbränning utan att det blir allt för varmt inne. Veden brinner visserligen ut fortare men då kan du använda glöden och låta den brinna tillsammans med ett vedträ av något hårdare träslag.